De ce HISTEROSCOPIA?

Daca acum cativa ani principala modalitatea de a explora cavitatea uterina era chiuretajul clasic, o procedura invaziva, oarba, neagreata de paciente, in ziua de azi, HISTEROSCOPIA, inlocuieste cu succes toate aceste dezavantaje.

Pentru a intelge ce este, cum se efectueaza, indicatii, contraindicatii, beneficii, am sa detaliez mai jos, pe scurt, aceasta tehnica minim invaziv.

Ce este Histeroscopia ?

Histeroscopia presupune inspectia cavitatii uterine, prin acces transvaginal, cu un endoscop. Este o metoda folosita atat pentru diagnosticul cat si pentru tratamentul unor patologii ginecologice, reducand astfel numarul operatiilor chirurgicale clasice ce presupun mai multe dezavantaje.

Endoscopul este un tub flexibil si subtire avand la capat o sursa de lumina si o camera video, acesta fiind introdus in cavitatea uterina prin vagin. Concomitent, atasat de endoscop, se pot introduce si instrumente de mici dimensiuni pentru interventiile chirurgicale intrauterine (micro-foarfece, electrocauter, pense de biopsie).

Cum se efectueaza ?

Pacienta se pozitioneaza pe masa de operatii in pozitie ginecologica; in rahianestezie ( cel mai frecvent) sau in anestezie generala intravenoasa se dilata canalul cervical urmat de introducerea histeroscopului in cavitatea uterina.

Odata introdus, prin intermediul lui, se va injecta fie lichid, fie gaz in cavitatea uterina ca aceasta sa se destinda si sa avem o buna vizualizare (in mod normal cavitatea uterina este virtuala – pacientelor li se explica acest lucru prin comparatia cu un balon dezumflat, cand peretii se ating).

Se examineaza peretii uterini si formatiunile ce pot sa fie prezente; se pot decela cauze de sangerare; se poate rearanja in pozitie steriletul; se pot observa orificiile trompele uterine.

Daca e necesar, se pot efectua mici interventii chirurgicale: polipectomie, ablatia endometrului, miomectomie, liza adeziunilor, extragerea steriletului.

Dupa procedura pacientele pot prezenta stari de greata, dureri de cap, disconfort pelvin, sangerari vaginale, simptomatologie care in mod normal cedeaza in prima saptamana.

Indicatii

Sangerarile uterine anormale

Polipul sau Fibromul intrauterin

Sinechia uterina

Malformatii uterine

Resturile placentare ( dupa nastere)

Dispozitiv intrauterin (sterilet) anormal plasat sau care nu poate fi extras

Sterilitatea

Contraindicatii

Sarcina

Vulvovaginite acute sau boala inflamatorie pelvina

Menstruatia ( procedura se va face in primele 5 zile dupa stoparea acesteia)

Beneficii

Introducerea histeroscopiei aduce un beneficiul major femeilor pentru ca unele boli pot fi tratate fara ca acestea sa fie supuse unor interventii chirurgicale clasice, deschise.

Avantajele histeroscopiei:

-timp de spitalizare si de recuperare redus (dupa majoritatea interventiilor femeile pot reveni la activitatile obisnuite dupa cateva zile)

-limitarea utilizarii medicatiei postoperatorii

-complicatii postoperatorii reduse


Pentru mai multe detalii va astept cu drag la cabinet!

Leave a Reply