EPIZIOTOMIA o necesitate??

Epiziotomia este o intervenție chirurgicala profilactica cu rol in evitarea rupturilor importante si necontrolate ale perineului (care ulterior sunt mai dificil de cusut decât o incizie).In timpul nașterii,vaginul,perineului, mușchii și sfincterului anal suferă fisuri în urma trecerii capului bebelușului prin canalul nașterii. Deși există clinici și spitale care realizează în mod obișnuit epiziotomia, metoda a devenit tot mai restrictivă ca urmare a numeroaselor publicatii legate de avantajele și dezavantajele acestei proceduri, precum si cererii tot mai numeroase a gravidelor de a se evita procedura.

Indicații:

Riscul unor rupturi de  perineu de grad III sau IV.

Macrosomia – un bebeluș cu o greutate mai mare de 4.5 kg sau de dimensiuni mari raportat cu organismul mamei.

Mușchii perineului cu rigiditate ridicată.

Aplicare de forceps, vacuum.

Scăderea ritmului cardiac al bebelușului și necesitatea medicală de a naște cât mai repede pentru a nu îi pune viața în pericol.

Blocarea umerii bebelușului în momentul nașterii

Există doua tipuri de epiziotomie din punct de vedere al zonei unde este efectuată incizia perineului.

- mediană ( perineotomie) – incizia începe de la nivelul comisurii posterioare și se extinde spre zona posterioară (anus) pe o lungime de 2.5cm.

- medio-laterală – incizia începe de la nivelul comisurii posterioare și se extinde spre stânga sau dreapta, oblic pe o lungime de 2.5 cm.

Vindecarea dureaza in medie până la 3 săptămâni de la naștere. Firele de sutura se resorb în această perioadă iar infecțiile pot fi evitate dacă se respecta masurile minime de igiena:

- evitarea asezarii direct pe șezut pentru a scădea presiunea asupra perineului timp de 2 sapt.

- spălarea zonei cu apă călduță si sapun după fiecare utilizare a toaletei.

- schimbarea frecventa a tamponului pentru mentinerea unei igiene locale riguroase. Este necesară consultația la medicul specilaist dacă zona este înroșită, foarte dureroasă, umflata sau apar scurgeri de puroi .

- odihna, aportul ridicat de lichide (pentru a evita constipația) .

- evitarea contactului sexual până la confirmarea medicului ginecolog cǎ activitatea sexualǎ nu afecteazǎ vindecarea perineului.

Cred ca epiziotomia NU trebuie facuta de rutina, trebuie cantarit bine inainte de a lua decizia de a face procedura, beneficiu mamei este ridicat daca aceasta in postpartum are perineu intact (se poate mobiliza cu usurinta, poate alapta in orice pozitie, evita dispareunia si cicatricile vicioase intr-o zona atat de delicata si sensibila).Vreau sa accentuez ca o nastere cu epiziotomie nu implica repetarea procedurii la urmatoarele nasteri.

Comments are closed.