Inseminarea intrauterina- IUI

Ce este Inseminarea Intrauterina (IUI) ?

Cateodata, natura trebuie ajutata pentru obtinerea unei sarcini – si medicul poate face acest lucru prin introducerea spermei direct in uter printr-un tub de plastic foarte subtire.Aceasta procedura se numeste Inseminare Intrauterina (sau Inseminare Artificiala), doctorul dand astfel o mana de ajutor naturii si marind astfel sansele unirii ovulului cu spermatozoidul. Cand este indicata Inseminarea intrauterina (artificiala) ?

IUI este utila cand :

 1. Partenerul feminin are o problema la nivelul mucusului colului uterin – cantitate mica sau care constituie o bariera in calea ascensionarii spermatozoizilor. Cu ajutorul inseminarii artificiale, sperma este depusa direct in uter, trecand astfel de bariera colului.

 2. Partenerul masculin produce anticorpi impotriva propriilor spermatozoizi. In acest sens, prin tehnica inseminarii, sperma “buna”, neafectata de prezenta anticorpilor, este separata in laborator si apoi utilizata.

 3. Partenerul masculin nu poate ejecula in vaginul partenerei (cauze psihologice ce pot antrena impotenta, vaginismul, care consta in spasme involuntare ale muschilor vaginali astfel incat penetrarea este imposibila, sau deformari anatomice ale penisului cum ar fi hipospadiasul necorectat sau in caz de paraplegie).

 4. Partenerul masculin sufera de ejaculare retrograda – sperma ajunge din veziculele seminale in vezica urinara in loc  sa fie eliminate in afara.

 5. Exista o infertilitate inexplicabila – in aceste cazuri, inseminarea artificiala imbunatateste semnificativ sansele de conceptie.

 6. Partenerii sunt despartiti perioade lungi de timp sau nu pot avea relatii intime in perioada de fertilitate lunara maxima – in aceste cazuri sperma poate fi inghetata, stocata si utilizata pentru inseminare cand partenerul masculin lipseste.

Metodele de realizare a Inseminarii Artificiale cu sperma partenerului.

Exista mai multe tehnici. Cea mai simpla, presupune “injectarea” unei mostre de sperma direct in vagin, cu ajutorul unei seringi. In acest mod, inseminarea poate fi efectuata acasa, in dormitor si se numeste auto-inseminare. Din pacate, metoda reprezinta in realitate o pierdere de timp in incercarea de a trata o problema de infertilitate. Singura indicatie ar fi imposibilitatea partenerului masculin de a ejacula direct in vaginul partenerei. Desi mai exista unii doctori care mai recurg la aceasta metoda, ei nu ofera in realitate un avantaj real pentru cuplu.

O metoda mult mai rafinata a inseminarii consta in utilizarea unei mostre de sperma obtinuta prin ejaculare in 2 recipiente diferite – prima parte a ejacularii, de regula foarte bogata in spermatozoizi intr-un prim recipient si o a doua parte intr-un al doilea recipient. Continutul din primul recipient va fi utilizat pentru inseminare. Metoda este aplicabila unui numar relativ mic de cazuri (volum mare de sperma care dilueaza prea mult spermatozoizii sau cand facilitatile laboratorului de procesare a spermei nu sunt disponibile).

Cum se realizeaza Inseminarea Artificiala ?

Sperma se separa in laborator de fluidul seminal, se pregateste cu medii speciale, apoi se “injecteaza” printr-un cateter fin, direct in cavitatea uterina. Nu este indicat a se introduce sperma nepreparata direct in uter, deoarece contine prostaglandine precum si alte elemente ce pot declansa crampe abdominale severe precum si infectii intrauterine.

Cand se realizeaza Inseminarea Artificiala ?

Momentul este foarte important si trebuie ales in perioada de maxima fertilitate, cand ovulul se afla in trompa uterina. Poate fi determinat prin examene ecografice repetate sau teste de ovulatie. O clinica buna este aceea care ofera acest serviciu timp de 7 zile pe saptamana, pentru ca exista o sansa din 7 ca momentul ovulator sa apara duminica (ovulele nu au weekend). Inductia medicamentoasa a maturarii foliculare este foarte importanta (clomifen citrat, gonadotropine), in scopul cresterii corespunzatoare a ovulelor si sigurantei ovulatiei. S-a dovedit ca metoda creste sansele de conceptie.

Inseminarea Artificiala va fi efectuata in timpul ovulatiei sau imediat dupa. Mostra de sperma se obtine prin masturbare, de preferat in clinica, dupa cel putin 3 zile de abstinenta sexuala, pentru a obtine un numar optim de spermatozoizi. Pentru partenerii care au dificultati in emisia spermei la un anumit timp, exista posibilitatea inghetarii unei probe anterioare si utilizata apoi. Pot fi utilizate medicamente stimulatoare ale erectiei  in scopul obtinerii mostrei de sperma.

Sperma calitativ superioara va fi separata de restul fluidului seminal printr-o tehnica speciala de laborator. Aceasta separare dureaza in medie 1 – 2 ore. Procedura de inseminare a spermei preparate dureaza in medie cateva minute, nu este dureroasa dar poate fi usor inconfortabila. Pacienta va sta in pozitie ginecologica pe masa de examinare, iar medicul va vizualiza colul uterin prin intermediul unui specul vaginal. Sperma prelucrata va fi introdusa apoi in uter cu ajutorul unui cateter fin. In timpul procedurii pot aparea usoare crampe uterine, iar dupa inseminare poate aparea un discomfort abdominal pentru 12 pana la 24 ore. Unele paciente pot prezenta mici sangerari vaginale dupa procedura. In orice caz, sperma introdusa in uter nu poate iesi in afara lui (secretiile observate de unele paciente reprezinta de fapt mucusul cervical in cantitate mai mare la mijlocul ciclului).

Nu exista restrictii de repaus la pat dupa procedura. Unii medici repeta procedura dupa 24 de ore. Noi incurajam cuplul sa aiba relatii intime in noaptea de dupa inseminare si pentru urmatoarele 2 -3 zile, in scopul cresterii sansei de conceptie.

Cum se pregateste sperma inainte de inseminare ?

Procesarea spermei permite doctorului sa obtina o mostra concentrata si cu o motilitate imbunatatita a spermatozoizilor, intr-un volum relative mic. Procesarea spermei trebuie efectuata imediat dupa obtinerea mostrei de sperma, de aceea este recomandabila masturbarea in clinica si nu la domiciliu.

Tehnica de laborator :
Sunt diferite metode de procesare a spermei, fiecare din ele necesitand echipament si tehnici speciale.

 1. Cea mai simpla metoda este “spalarea” spermei intr-un mediu de cultura, prin centrifugare. Tehnica nu mai este astazi recomandata.

 2. O alta tehnica utilizeaza metoda stratificarii, in care un mediu special de cultura este plasat peste mostra de sperma intr-un tub special. Spermatozoizii de buna calitate vor avea miscari active in mediul de cultura, iar dupa 40 – 60 minute, acest mediu (care contine spermatozoizii) va fi injectat in cavitatea uterina.

 3. O metoda mai sofisticata, utilizata in zilele noastre, utilizeaza tehnica gradientului de densitate. Aceasta permite separarea spermei de buna calitate de spermatozoizii imotili, plasma seminala si alte celule existente in ejaculat. Se obtine astfel un concentrat de spermatozoizi motili si de buna calitate, utili mai ales in caz de sperma modificata initial.

  Cercetari recente

  Unii medici au incercat sa adauge diferite substante la sperma prelucrata, in scopul imbunatatirii motilitatii si cresterii sanselor de fertilizare. Aceste substante sunt cafeina si pentoxifilina si pot fi utile la anumiti pacienti.

  In timpul inseminarii artificiale, sperma este introdusa in cavitatea uterina, urmand ca ea sa ascensioneze spre trompele uterine spre a intalni ovulul. De ce nu se injecteaza sperma direct in trompele uterine ? Tehnica, dificila din cauza calibrului foarte mic al trompelor, poate fi totusi efectuata cu ajutorul unor catetere speciale si sub control ecografic, fara anestezie. Rata de sarcini obtinute nu este mai mare prin aceasta metoda, de aceea este practicata destul de rar.

  Implicatiile psihologice ale Inseminarii Artificiale

  Partenerii masculini pot resimti frustrare si scaderea increderii in fortele proprii cand ajung sa ceara ajutorul medicilor in aceasta problema. Acest fapt apare datorita compararii lor cu alti semeni care pot “singuri” sa-si rezolve problemele, acestia neavand evident probleme de fertilitate in cuplurile lor. Partenerele pot resimti si ele sentimente de frustrare, mai ales ca tehnica de inseminare presupune interferarea cu activitatea intima a cuplului.

Care este rata de succes a Inseminarii Artificiale ?

Rata de succes depinde de anumiti factori. In primul rand, cauza infertilitatii este foarte importanta. De exemplu, barbatii cu sperma de buna calitate care nu pot avea, din diverse motive relatii intime, au mai multe sanse de succes in obtinerea unei sarcini comparativ cu pacientii cu spermograma modificata. De asemenea, factorii feminini ai infertilitatii joaca un rol important. Pacientele peste 35 ani au sanse relativ reduse de conceptie prin aceasta metoda. In general, rata de succes variaza intre 10 si 15% pe incercare, sansele crescand la aproximativ 50% dupa cel putin 4 incercari. Trebuie de mentionat faptul ca rata naturala de conceptie lunara a unui cuplu fara probleme de fertilitate este cuprinsa intre 15 si 25%. Daca dupa 4 incercari de Inseminare Artificiala nu apare sarcina, sansele nu mai cresc daca metoda se repeta. In aceste cazuri, reproducerea asistata ar putea fi luata in calcul.

Care sunt riscurile Inseminarii Artificiale ?

Riscul major este reprezentat de posibilitatea aparitiei sarcinii multiple, in conditiile in care pacientele primesc tratament de stimulare ovariana. Acest risc este chiar mai mare comparativ cu tratamentul de fertilizare in vitro. In cazul in care se dezvolta prea multi foliculi in urma tratamentului de stimulare ovariana, inseminarea uterina poate fi evitata. In aceste circumstante, cand un numar mare de foliculi se dezvolta, ciclul de tratament poate fi convertit intr-un ciclu de fertilizare in vitro, metoda cu un raport bun cost-eficienta, avand in vedere numarul mare de ovocite ce s-ar putea recolta.

Centrele care ofera acest tip de tratament (Inseminare Artificiala), de regula pot monitoriza pacientele, hormonal si ecografic.

Alt mare risc al inseminarii artificiale este acela ca medicii repeta la nesfarsit aceasta metoda in lipsa unei alternative (fertilizare in vitro). Acest lucru poate crea frustrare cuplului precum si pierderea increderii in serviciile medicale oferite.

O problema comuna a acestei tehnici este faptul ca medicii o practica in prezenta unui numar mic de spermatozoizi in ejaculat. In ciuda concentrarii spermei, sansele de succes sunt relativ mici, in aceste cazuri fertilizarea in vitro cu metoda ICSI fiind de preferat.

( articolul este scris de Centrul de Fertilizare din Mures)

Serviciul va fi disponibil in cadrul Cabinetului din Ianuarie 2014.

Pentru detalii va asteptam la cabinet.

Leave a Reply